Kotipuutarhuri tahtoo kasvattaa syötävää

 Vietnamista Maariaan puutarhatöihin tullut Pham Thi Mai Huong kärrää orvokkeja toimitettavaksi eteenpäin. Joulusta juhannukseen kestävänä sesonkiaikana työväki puutarhalla triplaantuu. Moni tulee töihin ulkomailta.

26.4.2018 Lepolan Puutarha Maariassa tuottaa Suomessa vuosittain viljeltävistä 70 miljoonasta tulppaanista 15 miljoonaa kappaletta. Joulusta pääsiäiseen ulottuva tulppaanikausi on tältä vuodelta ohi, ja puutarhalla valmistaudutaan kesäkukkasesonkiin.

—Nyt pakataan ja lähetetään orvokkeja keskusliikkeisiin ja vähittäismyymälöihin ympäri Suomen. Orvokki kestää pientä pakkastakin eli pärjää jo hyvin ulkona. Orvokki on siirtymäkasvi kesäkukkakauteen, kertoo Tomi Suominen Lepolan Puutarhalta.
Kesäkukkia on puutarhalla kasvamassa noin 200 lajiketta, ja viime vuosina viljelyyn on otettu enenevässä määrin myös syötävien yrttien ja kasvien taimia.
—Hyötykasvit trendaavat tällä hetkellä kotipuutarhassa. Oman ruoan kasvattaminen on kova juttu, mutta aika harva jaksaa ja muistaa laittaa tammi—helmikuussa siemenet ikkunalaudalle itämään.
Kotikasvatukseen myydään pieniä taimia kurkkua, tomaattia, chiliä, paprikaa, kesäkurpitsaa, mansikkaa ja vaikka mitä. Taimet ovat sen kokoisia, että ne ennättävät tehdä hedelmää Suomen kesässäkin.
Hyötykasvilajikkeet on valittu siten, että ne eivät tarvitse muuta kuin aurinkoisen paikan, kastelua ja lannoitusta. Kasvit kannattaa laittaa isoihin astioihin tai altakasteluruukkuihin, jolloin kastelussa pääsee helpommalla ja kasvit selviävät hengissä pienistä lomareissuistakin.

Roikkuvaa ja näyttävää

Viime vuosina vallalla olleen kotoilutrendin mukaisesti kotona vietetään paljon aikaa ja panostetaan omaan viihtyvyyteen ja hyvinvointiin kotiympyröissä. Tähän kuvioon kuuluvat itsestäänselvästi myös kasvit.

—Kesäkukkapuolelle tuotetaan yhä isompia ja valmiimpia tuotteita. Ihmiset haluavat laittaa kotia kauniiksi kukkasin ja tehdä sen vaivattomasti, kertoo Tomi Suominen.
Nyt suositaan roikkuvia ja näyttäviä kesäkukkia. Erilaiset heinät ovat haluttuja. Enää parvekelaatikkoon ei laiteta pelkkää petuniariviä, vaan paria—kolmea erilaista kukkivaa ja niiden kaveriksi joku heinä ja välivihreä.
Sesonki alkaa suunnilleen äitienpäivästä, jolloin Etelä-Suomessa tavallisesti uskaltaa alkaa laittaa kasveja ulos.
Paimalantien molemmin puolin levittäytynyt Lepolan Puutarha on toiminut vuodesta 1928 alkuperäisellä paikallaan ja saman omistajasuvun hallussa. Puutarhaa 1970-luvulta luotsanneet veljekset Jarmo ja Jyrki Suominen ovat vuonna 2005 luovuttaneet vetovastuun pojilleen Tomi ja Juho Suomiselle.
Lepolan Puutarha keskittyy tänä päivänä kotimaisuuteen ja lähituotantoon yltäen noin 5,5 miljoonan euron liikevaihtoon. Puutarha työllistää ympärivuotisesti 17 henkeä. Joulusta juhannukseen kestävällä sesongilla väkimäärä kolminkertaistuu.
—Tänä keväänä meillä on ollut edustettuna seitsemän eri kansallisuutta, mikä on meidän mielestämme valtava rikkaus, sanovat Suomiset.

Elina Lavonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä