Maarian Rivieran vedenpinta vajonnut

Maarian uimapaikan vedenpinta on pudonnut metrin tai toistakin aikaisemmasta korkeudestaan. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja toivoo, että Maarian altaan pintaa ei enempää laskettaisi, sillä uimamonttu on yhteydessä altaaseen.

26.4.2018 Maarian Rivieran eli uimapaikkana jo virallisestikin 22 vuotta toiminut entinen tiilitehtaan hiekkamonttu on kadottanut vettään.

—Pinta on laskenut noin metrillä, ja rata on paennut kolmisen metriä, mittailee Maarian kyläyhdistyksen puheenjohtaja Timo Nurmio laiturin juurella.
Nyt Maariassa on silta, joka ei johda minnekään ja laituri, joka ei johda veteen.
Timo Nurmio on saanut tietää syyn veden hupenemiseen.
—Maarian altaan pintaa on laskettu, jotta patovalli ei sortuisi. Uimapaikka on yhteydessä altaaseen, eli täällä vedenpinta on samalla tasolla kuin lähellä olevassa altaassa.
Lähimmillään uimapaikan ja Maarian altaan väliä on vain satakunta metriä.
Tilanteen tekee kinkkiseksi se, että Turku ei tekopohjavesiratkaisun jälkeen ole tarvinnut enää varmuusvarastokseen Maarian allasta.
—Toivottavasti altaan ja uimapaikan vesi pidetään edes tällä tasolla. Pinnan nostamiseen en usko. On esitetty arvioita, että korkealla oleva patovalli saattaisi sortua ja hulauttaa altaan vedet Ohikulkutielle saakka, Nurmio kuvaili.
Jotta ranta saataisiin yhtä turvalliseksi kuin aikaisemmin, ranta-alueen hiekkaa pitäisi työntää lähemmäksi vesirajaa, jotta ei heti varpaita veteen kastaessa suistu äkkisyvään.
Luonnollista olisi, että laituriltakin pääsisi veteen tai ainakin rantaan ilman pudotusta.
—Surullisinta olisi, jos Vähäjoen säännöstely poistettaisiin. Altaasta tulisi savinen noro ja tästä vai syvä hiekkakuoppa.
Jäkärlän Riviera on kesällä suosittu uimapaikka, jonne tullaan kaukaakin.
—Täällä on myös talviuintiin ollut mahdollisuus viimeiset 11 vuotta. Avantouimareita käy kolmisenkymmentä, kertoo itse päivittäin kylmään veteen pulahtava Timo Nurmio.
Avantouimareiden avanto pysyy talvella avoinna kompressorin puhaltamalla ilmalla. Kompressorista saadaan myös lämpöä metallikonttiin tehtyihin pukeutumistiloihin.
Hiekkakuoppa oli aikoinaan aika huonossa kunnossa, kun alueelle pääsi ajamaan autoilla ihan montun reunalle.
—Varastettuja autoja pudotettiin hiekkakuoppaa huviajelun päätteeksi. Kerrankin täältä nostettiin kaksi liikkeestä varastettua tuliterää Mersua, Nurmio tietää.

Rauli Ala-Karvia

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä