Liedon Parmasta sukeutui paraurheiluseura

Liedon Parma on tätä nykyä myös Suomen parayleisurheiluystävällisin urheiluseura. Parman toiminnanohjaaja Janne Keränen (takarivissä vasemmalla) treenauttaa kolmesti viikossa Jari Linnavuorta, Henry Sundblomia (alarivissä), Janne Silvoa, Eetu Kuismaa ja Janne "Jasu" Saariota.

19.4.2018 —Ei näiden kahjojen kanssa tarvitse mitään osata. Antaa keihään vaan käteen niin heti alkaa tapahtua, ja neuvomaan on turha mennä, Janne Keränen nauraa Kupittaan urheiluhallissa.

"Nämä kahjot" ovat Liedon Parman parayleisurheilijoita, ja Keränen Parman toiminnanohjaaja ja yleisurheilusta vastaava valmentaja. Todellisuudessa osaamista siis löytyy.
Viime vuoden syksyllä Liedon Parmassa tehtiin merkittävä päätös ottaa paraurheilijat mukaan seuratoimintaan. Sen Keränen asetti ehdoksi omalle pestilleen Parman toiminnassa.
—Minulla on ollut haave ja halu tehdä paraurheilijoiden kansa töitä jo vuosia. Yritin sitä ensin Turussa, mutta kiinnostuneita seuroja ei ollut. Vedottiin resurssipulaan, vaikka ainut tarvittava resurssi olen minä.
Lokakuussa Keränen haali Parman paitaan nipun alueen parayleisurheilijoita Turusta, Kaarinasta, Paraisilta ja Littoisista. Nyt urheilijat tituleeraavat perinteikästä urheiluseuraa jo Suomen paraurheiluystävällisimmäksi.

SM-kisat Liedossa elokuun alussa

Lokakuussa käynnistetty parayleisurheilurinki pitää sisällään puolen tusinaa urheilijaa erilaisilla taustoilla. Osa on ollut pyörätuolissa koko ikänsä, joku vasta muutaman vuoden. Tavoite on kuitenkin kaikilla sama.

—Näistä tehdään huippu-urheilijoita! Ei täällä mitään neppailla, vaan treenataan tosissaan. Tavoitteena ovat vuoden 2020 paraolympialaiset Pekingissä, ja realistinen kisoihin lähtijöiden määrä 2—3. Jasu (littoislainen Janne Saario) on jo tienannut itselleen kisalipun Berliinin EM-kisoihin loppukesästä, Janne Keränen kertoo.
Ennen EM-kisoja edessä on iso rutistus. Parma järjestää elokuun alussa Liedossa parayleisurheilun SM-kisat. Sinne odotetaan yli sataa urheilijaa, joukossa koko kansan tuntemia tähtiä.
Leo-Pekan (Tähti, moninkertainen olympiamitalisti) kanssa juuri juteltiin, ja hän lupasi tulla. Kisojen imagon kannalta Lepen läsnäolo on iso juttu.
Sekä Parma että Liedon kunta saavat kiitosta paitsi Keräseltä, myös urheilijoilta ja heidän tukijoukoiltaan.
—Lieto on ainut kunta, joka mahdollistaa tämäntasoisen toiminnan. Ehdottomasti Suomen paraurheiluystävällisin kunta, urheilijat nyökkäilevät.

Urheilijoita ja vapaaehtoisia mahtuu mukaan

Paitsi tulosurheilua, Keränen pyrkii myös vammaisliikunnan lisäämiseen Liedossa ja muualla Varsinais-Suomessa. Vastikään mukaan lähti Varsin Hyvä, jonka Leader-rahoituksen turvin Keränen käynnistelee Liedossa alueellista matalan kynnyksen pienryhmäliikuntatoimintaa. Siis liikuntakerhoa niille, joille urheiluseurojen tarjonta ei syystä tai toisesta sovi.

Eikä menestyminen ole Parman yleisurheilutiiminkään ainut tavoite, vaikka ryhmä treenaakin kolmesti viikossa.
—Sosiaalinen puoli on tässä vahvasti läsnä. Urheilu tarjoaa kaikille mielekästä ja säännöllistä tekemistä. Porukkaan mahtuu vielä sekä urheilijoita että vapaaehtoisia, ja minuun voi olla yhteydessä mikäli liikunta tai kilpaurheilu kiinnostaa. Yhteystiedot löytyvät Parman verkkosivuilta, Keränen päättää.

Matti Lehtonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä