Sateinen syksy näkyy pintakelirikkona

12.4.2018 yksyn runsaat sateet vaikuttavat teiden kuntoon ja tienpitoon edelleen. Tiet olivat veden kyllästämiä, kun pakkaset alkoivat. Pakkasjakson aikana tiet olivat hyvässä kunnossa, mutta nyt keväällä jään sulaessa tierakenteissa muhiva vesi aiheuttaa ongelmia

Kevät on tänä vuonna myöhässä, ja monin paikoin soratiet ovat vielä kokonaan jäässä. Vasta kevään edetessä nähdään, kuinka pahaksi routatilanne muodostuu. Varsinais-Suomessa routatilanteen odotetaan olevan vähän keskimääräistä vaikeampi.

"Lavamäentien hoito ihan hukassa"

Lavamäentien vaikutuspiirissä olevat ihmiset ovat käärmeissään tien kunnosta.

Ponitallia pyörittävä Maret Ehrlund sanoo tien hoidon olevan ihan hukassa.
—Tielle ajettiin uudet sorat, koska kuulemma kulutuspintaa ei enää ollut. Tietä on yritetty tasata ihan liian järeällä kalustolla. Muutamat kerrat sateella vedettiin noin 15 sentin syvyydeltä pinta pois, eikä tämän jälkeen meinattu autoilla päästä läpi, kun oli niin liejuinen ja upottava, että luistonestot löivät autoissa päälle keskellä kesää, Ehrlund sanoi.
Hän totesi, että pienikin vesisade saa aikaan järkyttävän syvät kuopat ja liejuisen pinnan. 
Tien huono kunto vaikuttaa yritystoimintaan.
—Viime syksystä olen huomannut, etteivät vanhemmat halua tuoda enää lapsia tänne ponikouluun tien takia. Palaute on selkeää, enkä ihmettele. Kuka järkevä autonsa haluaa tietentahtoen hajoittaa?
Ehrlundista tuntuu käsittämättömältä, että tätä samaa asiaa väännetään kymmeniä vuosia.
Susanna Koskinen on myös sitä mieltä, että Lavamäentie ollut lähes koko talven ala-arvoisessa kunnossa.
—Tällä hetkellä koko tie on kuin reikäjuusto. Autot siinä hajoavat, kun tuota tietä joutuu pakotetusti rytkimään.
Laura Niskanen laskee, että kesälomaan on enää kahdeksan viikkoa.
—Toivon, että auto kestää. Lanaa olisi kiva nähdä Lavamäentiellä. Mutta hiekoitukset oli hoidettu hyvin, ei hirvittänyt kertaakaan tänä talvena, Niskanen antaa kiitostakin.
Petri Laaksonen muistuttaa, että Lavamäentiellä on runsaan henkilöautoliikenteen lisäksi paljon maa- ja metsätalousliikennettä sekä monta koulubussivuoroa joka päivä.
—Jo lasten vuoksi asiaan pitäisi nopeasti saada parannusta. Pelkät kuopista varoittavat liikennemerkit eivät oikein tilannetta paranna, Laaksonen huomauttaa.
Katrina Holmström toteaa, ettei tien kuntoa lehtijutuilla saada paremmaksi.
—Jokavuotinen ongelma teiden kunnot ovat. Tienkäyttäjän linjalle vaan pitää soittaa koko ajan, mutta tuntuu kyllä, etteivät nekään auta, Holmström kertoo.
Jari-Pekka Kivelä sanoo tietä syksyllä omalla traktorilla lanailleensa.
—Kun ei olisi muuten kotiin päässyt. Maitoauto ajaa joka toinen päivä ja ottaa mukaan 16 tonnia maitoa. Siitä tulee voita ennenkuin pääsee pois, Kivelä kuvailee.
Erja Laine sanoo pelkäävänsä, että hälytysajoneuvot eivät pääse perille ajossa, jos semmoista kylälle tarvitaan.
Taija Rantala kertoo, että Lavamäkeen olisi asiaa.
—Mutta ei viitsi ajella, kun tuntuu, että auto hajoaa. Lavamäentie on ollut monia vuosia yhtä kauheassa kunnossa.

Rauli Ala-Karvia

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä