Puintikelejä odotellessa

Kalle Vähä-Piikkiöllä on kokeilussa uusi kevätvehnälajike Mistral, joka on osoittautunut oikein hyväksi. —Sadossa ei ole mitään moittimista, kun pääsisi vaan puimaan.

14.9.2017 Ruskolainen maanviljelijä Kalle Vähä-Piikkiö teki tiistaina koneiden huoltohommia, kun puimaankaan ei sateen takia päässyt.

—Syysvehnän, ohran ja herneen olen puinut jo kaikki. Nyt olen vähän aloitellut kevätvehnää puimaan. Rapsi ei ole kypsää vielä, raportoi Vähä-Piikkiö, jolla on viljeltävänä noin 200 hehtaaria peltoa kanta-Ruskolla.
Hänen mukaansa kesän sateet eivät juurikaan osuneet Ruskon alueelle. Kuiva kesä lienee nopeuttanut sadon kypsymistä.
—Sadot ovat sinänsä ihan tyydyttävät. Jos vaan puitua saadaan, ei tässä mitään katoa ole. Ainakin keskiarvoon päästään. Voi olla jopa ylikin, hän arvioi.
Vähä-Piikkiön mukaan Ruskolla on huomattavan paljon puitu jo ja myöskin kylvetty. Tilanne on selkeästi parempi kuin jossain muualla päin maakuntaa. Kun mennään muuhun Suomeen, se on vielä mahdottomampi.
Tälle viikolle on luvattu viljelijän kannalta huonoa keliä, mutta toiveet ovat ensi viikossa, josko silloin poutaantuisi.
—Jos ei tule aurinkoa, tulisi edes kunnon tuuli, joka kuivattaisi kasvuston. Mutta emme me tänne mitään Irmaa kaipaa sentään, tarkentaa maamies.
Vähä-Piikkiö yrittää olla stressaamatta, kun ei pysty yhtään mitään asian hyväksi tekemään.
—Minulla on ollut elämässä joskus enemmänkin stressattavaa, joten koitan olla säistä ottamatta murhetta. Sitä tulee, mitä annetaan. Olen optimistinen, että tällä alueella kaikki valmistuu ja saadaan korjattua.

Poutaa tarvitaan useampi viikko

MTK-Varsinais-Suomen aluepäällikkö Aino Launto-Tiuttu arvioi, että koko maakunnan viljelykasvustoista on puitu keskimäärin kolmannes. Ruis on puitu melkein kaikki ja syysvehnästäkin yli puolet. Seuraavaksi puidaan ohraa ja kauraa.

—Sato olisi määrällisesti hyvä, kun vaan saataisiin korjattua. Yksi poutapäivä ei riitä, vaan tarvittaisiin pari—kolme viikkoa poutaa, jotta viimeisetkin kasvustot valmistuvat. Vaikka sato olisi tuleentunut, sitä ei päästä puimaan, kun on niin märkää, hän selittää.
Jos sateet vaan jatkuvat, sato ränsistyy ja kuivatuskustannukset nousevat. Launto-Tiuttu on kuitenkin optimistinen Varsinais-Suomen osalta.
—Eiköhän se aurinko tänne tule. Vielä pääsääntöisesti viljelijät uskovat, että sato ehtii valmistua.
Kesäkuussa oli kovia sadekuuroja, joista osa ohrakasvustoista kärsi.
—Ei tarvitse mennä kuin Tarvasjoelle, niin sieltä löytyy tämmöisiä ohralohkoja, joista ei ole kauheasti odotettavissa satoa.
Kun puinnit pitkittyvät, syyskylvöt jäävät aika vähäisiksi. Launto-Tiutun mukaan ruis olisi pitänyt kylvää jo, ja syysvehnäkin pitäisi saada peltoon ihan näillä hetkillä.

Elina Lavonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä