VAK Oy kasvaa viennin varassa

VAK Oy:n toimitusjohtaja Matti Virtanen ja hänen johtoryhmänsä rakentavat yhtiölle isomman yrityksen prosesseja. —Kun on pajakulttuurista tultu, tulee helposti semmoista tulipalonsammutusta ja hässäkkää. Virheistä pitää oppia ja luoda sellainen toimintamalli, etteivät ne toistu.

14.9.2017 Kuorma-autojen päällirakenteita ja perävaunuja valmistavalla VAK Oy:llä on takana monta kovan kasvun vuotta. Tänä vuonna Vahdon tehtaalta lähtee noin 900 yksikköä.

—Kasvu on tullut suurimmaksi osaksi viennistä. Olemme onnistuneet voittamaan markkinaosuuksia Ruotsissa. Sinne on panostettu ja myyntivoimia lisätty. Seuraavaksi näköpiirissä on Norja jossain kohtaa, kertoo VAK Oy:n toimitusjohtaja Matti Virtanen.
VAK-konsernin kokonaisliikevaihto ylsi viime vuonna 71 miljoonaan euroon, kun se vuonna 2009 oli 26 miljoonaa. Viennin arvo vuonna 2011 oli 6 miljoonaa euroa ja viime vuonna jo 22 miljoonaa.
Yrityksen perustaja Lassi Virtanen teki vuonna 2014 toimitusjohtajan paikalla tilaa pojalleen Matti Virtaselle. Lassi Virtanen toimii yhtiön hallituksen puheenjohtajana ja on edelleen täysillä mukana päivittäisessä työssä keskittyen myyntiin.
—Lassi on ollut rohkea, tosi kova yrittäjä. Kaiken hän on panostanut tähän yritykseen, sen kasvuun ja kehittämiseen. Edelleen haemme kasvua. Meidän on laajennettava vastuunottoa ja pystyttävä rakentamaan isomman yrityksen prosesseja, jolloin ammattitaitoa ja osaamista pitää palkata myös talon ulkopuolelta, kuvailee Matti Virtanen nykytilannetta.
Toimitusjohtajana hän on koonnut ympärilleen johtoryhmän, jossa on eri alojen huippuasiantuntijoita.
—He pystyvät kehittämään minun kanssani yhdessä tätä yritystä. He ovat omalla osa-alueellaan fiksumpia kuin minä ihan selkeästi.

Tuotantoa on trimmattu

Talouden hyvästä vireestä johtuen VAK Oy:lläkin menee tällä hetkellä hyvin. Tilauskantaa on noin neljä kuukautta eteenpäin. Konserni työllistää Suomessa yhteensä 500 työntekijää, joista 300 työskentelee Vahdolla. Parhaillaan tehtaalle rekrytoidaan 15 uutta osaajaa.

Aiemmin tehdasalueen läpi kulkeneen Paattistentien siirto VAK Oy:n tontin länsipuolelle on lisännyt liikenneturvallisuutta ja mahdollistanut toimitilojen laajennuksen mahdollisimman tehokkaalla tavalla.
Virtanen antaa tunnustusta Ruskon kunnalle, jonka kanssa rakentaminen sujuu joustavasti. Kun on päätetty, että nyt on se hetki, kunta ei ole koskaan ollut jarruttava tekijä. Viime syksynä valmistui 2.600 neliömetriä uutta tuotantotilaa ja edellisenä vuonna tehtiin toimistolaajennus.
—Tuotannon johto ja väki ovat saaneet kehitettyä ratkaisuja, jotka mahdollistavat kasvun. Myös tuotekehityksessä on työn alla hyviä juttuja, joilla löydetään teknisiä etuja asiakkaille ja jotka samalla ovat tehokkaita valmistaa, kertoo Matti Virtanen.
Monitaitoisuuden lisääminen on yksi tehokkuuden tae, kun tehtaalla on monta tuotantoryhmää, joiden kuormitus vaihtelee.
—Henkilöstö pystyy joustavasti siirtymään tehtävästä toiseen. Yhteinen tahtotila ja pyrkimys ei ole jäänyt vain sanaksi. Minulla on ihan pirun hyvä sakki töissä, toteaa toimitusjohtaja.
43-vuotias Matti Virtanen on syntynyt Vahdolla ja asunut siellä perheineen jälleen vuodesta 2002 lähtien. Koneinsinööriksi opiskellut Virtanen on vastannut VAK Oy:ssä niin tuotannosta kuin suunnittelusta sekä työskennellyt lyhyen aikaa myyjänä ennen siirtymistään yhtiön toimitusjohtajaksi.

Elina Lavonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä