Nyt loppui kiusaaminen


Nyt loppui kiusaaminen Moision koulussa. Piste. Liki 80 motoristia pisti arvovaltansa peliin ja tulivat kouluun kertomaan, mitä mieltä ovat toisten kiusaamisesta ja kiusaamisen sallimisesta. Ja uskottava se on, kun nahkaliivi sen sanoo: tyhmempää asiaa ei ole.

—Ajatelkaapa sellaista lasta, jonka kotona eivät kaikki asiat ole hyvin. Hänelle koulu voi olla ainoa paikka, jossa voi olla hyvillä mielin. Jos tällaista lasta vielä kiusataan koulussa, hänellä ei ole mitään paikkaa maailmassa, jossa voi olla rauhassa, pisti Ari Santaharju salillisen alakoululaisia miettimään.
Santaharju saa siviilielämässä palkkansa Tampereen seurakunnalta, jossa hän työskentelee nuorisotyönohjaajana. Kokemusta on kertynyt myös erityisnuorisotyöstä, ja kotien ongelmat ovat tuttuja juttuja.
—Joskus käy niin, että ei enää jaksa. Kun olemme lehdestä lukeneet ikäviä uutisia perhesurmista, taustalla on usein kiusaaminen. Näitä ihmisiä on voitu kiusata lapsesta saakka, ja aikuisena tulee viimein viimeinen raja täyteen, Santaharju piirtää pitkän aikajatkumon.

Kiusaamisella on uudet kasvot

Motoristit eivät ole liikkeellä tällä asialla ensimmäistä kertaa. Tamperelainen Jompe Vuorio on syyskuun ajan kiertänyt eri kouluissa puhumassa tärkeäksi kokemastaan aiheesta.

—Kävin viitisen vuotta sitten puhumassa tästä Steiner-koulussa, ja silloin jäi sellainen olo, että työ jäi kesken. Päätin, että jatkan sitä, kun on enemmän aikaa, juuri eläkkeelle jäänyt Vuorio kertoo.
Soitto Turkuun, mukaan Santaharju — ja koossa on kymmenittäin motoristeja pistämässä kiusaamiselle stoppia. Aika tehokasta.
Kun Vuorio 50 vuotta sitten aloitti kansakoulun, kiusaamisella oli eri kasvot. Internetin ja sosiaalisen median aikakaudella ei riitä pelkkä turpaan leipominen, ja liian suuri osa koulun arjesta liittyy oppilaiden vapaa-aikana tapahtuneiden kiusaamisasioiden selvittelyyn.
—Koulu on se paikka, joka hoitaa vapaa-aikanakin tapahtuneiden asioiden oireita. Me ammattikasvattajat emme aina saa viestiä perille vaikka paljon asian eteen teemmekin, Moision koulun vararehtori Johanna Liponkoski sanoo.
Moisiossakin on käynyt niin poliisi kuin nettipoliisikin puhumassa kiusaamisesta. On kuitenkin keksittävä uusia näkökulmia kiusaamiseen puuttumiseen. Tutut keinot eivät enää riitä vaan tarvitaan juuri tällaista kansalaisaktiivisuutta. Ajatella, että ihan tavalliset ihmiset omasta halustaan ja omilla rahoillaan tekevät tätä.
—Että kohtuullisen suuri hatunnosto näille kavereille! Liponkoski huokaa.
Todella. Ihan sanattomaksi vetää.

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä