Luottamuspulaa puolin ja toisin


Liedon kokoomuksen valtuustoryhmä piti sunnuntaina ylimääräisen suljetun kokouksen, jossa Annina Ruottu päätettiin erottaa valtuustoryhmän jäsenyydestä luottamuspulan takia. Päätös syntyi äänin 8—4, ja lisäksi annettiin yksi tyhjä ääni.

Valtuustoryhmän puheenjohtajan Pasi Lappalaisen mukaan kokouksessa käytiin tiukkaa keskustelua ja koitettiin löytää vaihtoehtoisia ratkaisuja. Äänestys kuitenkin ratkaisi Ruotun erottamisen ryhmästä.
—Uskon, että myöskin nämä neljä, jotka äänestivät erottamista vastaan, olisivat kuitenkin olleet sitä mieltä, että jonkinlaisia toimenpiteitä olisi tarvittu. Henki on ollut se, että meidän valtuustoryhmämme ei olisi voinut antaa luottamusta Ruotun toimintaa kohtaan, toteaa Lappalainen.
Hän uskoo tilanteen lähteneen kehittymään jo vuosi sitten, jolloin Annina Ruottu koki tulleensa kohdelluksi väärin jaettaessa luottamuspaikkoja ryhmän sisällä.
—Epäluottamus on seurausta Ruotun viimeaikaisista mielipidekirjoituksista ja sosiaalisen median kannanotoista, joissa hän on arvostellut oman valtuustoryhmän toimintaa. Se, että hän on äänestänyt yksittäisessä asiassa valtuustoryhmää vastaan, ei ole tässä ratkaiseva tekijä, sanoo Pasi Lappalainen.
Annina Ruottu on todennut jääneensä ryhmän sisällä paitsioon tiedonsaannissa, mitä Lappalainen ei voi käsittää.
—Meillä valtuustoryhmän jäsenet saavat yhtäläistä tietoa asioista. Kunnanhallituksen jäsenet varmasti saavat tiedon aikaisemmin kuin muut valtuutetut, mutta tieto on kulkenut eteenpäin, vakuuttaa Lappalainen.
Kokoomuksen valtuustoryhmä jatkaa Liedon kunnanvaltuuston suurimpana ryhmänä, johon kuuluu nyttemmin 12 jäsentä.

Omin periaattein eteenpäin

Ilman valtuustoryhmänsä tukea jäänyt Annina Ruottu oli eilen iltapäivällä mieli maassa, mutta katse tulevassa. Hän on aikeissa perustaa oman sitoutumattoman valtuustoryhmänsä ja jatkaa yhden henkilön voimin.

Ruottu toteaa, että luottamuspula kokoomuksen valtuustoryhmän kanssa on syntynyt vuoden kuluessa puolin ja toisin. Toimintatavoista ei ole ollut yhteisymmärrystä eikä aina asiakysymyksistäkään.
Hän itse sanoo yrittäneensä saada läpinäkyvyyttä, avoimuutta ja yhteistyökykyä Liedon kokoomuksen toimintaan. Ruotun mukaan kaikkia ei samalla tavalla huomioida päätöksenteossa ryhmän sisällä.
—Esimerkiksi viimeisen valtuuston kokouksen jälkeen valtuustoryhmän puheenjohtaja kääntyi taaksepäin ja pyysi takarivistä ainoastaan yhtä henkilöä jäämään paikalle. Me muut poistuimme ja näimme, että siellä on taas se sama kööri keskustelemassa asioista.
Annina Ruotun erottamista koskevassa äänestyksessä annettu tyhjä ääni oli hänen omansa, koska Ruottu koki olevansa jäävi ottamaan kantaa omaan luottamukseensa ryhmän sisällä.
—Minulta kysyttiin kokouksessa, aionko noudattaa puoluekuria. Sanoin, etten pysty siihen automaattisesti, jos päätökset ovat kyseenalaisia tai ristiriidassa kuntalaisten etujen kanssa, kertoo Ruottu.
Hänen mukaansa kolme henkilöä oli erottamiskokouksesta poissa. Heistä yksi oli jättänyt valtakirjan vastustaakseen Ruotun erottamista, mutta sitä ei koskaan otettu esille.
Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen kuitenkin avautuu.
—Minulla on nyt vapaat kädet toimia niillä avoimen keskustelun ja läpinäkyvyyden säännöillä, joita olen koko ajan toitottanut.
—Olen saanut valtavasti kannustusta ja tukea jopa ympäristökunnista ja myös kokoomuslaisista. Uskallan jatkaa omalla linjallani. Moni silti uskoo siihen, vaikka minut on erotettu.

Elina Lavonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä