Muistaa voi vainajien lisäksi myös ympäristöä

Hautausmaanhoitaja Anneli Kurki toivoo haudoilla suosittavan mahdollisuuksien mukaan kynttilälyhtyjä, jotta muoviroskan määrä vähenee.

Pyhäinpäivän alla hautausmailla riittää trafiikkia, kun ihmiset siivoavat omaistensa hautoja talvikuntoon, tuovat havuja ja kanervia. Varsinainen kansanvaellus koetaan tulevana lauantaina, jolloin hautausmaita valaisee kynttilämeri.

Niin ajatuksellisesti kuin visuaalisestikin kauniin pyhäinpäivän seurauksena hautausmaan roskikset pursuavat kynttilän hylsyjä.
—Tässä kohtaa olisi toiveena, että ihmiset käyttäisivät haudoilla lyhtyjä ja polttaisivat niissä lyhtykynttilöitä, jolloin muoviroskalta vältytään ja ympäristökin kiittää, sanoo Liedon seurakunnan hautausmaanhoitaja Anneli Kurki.
Juuri nyt hautausmaan työntekijät koittavat saada paikat mahdollisimman siisteiksi, jotta hautausmaalla olisi kaunista ja näky vastaisi odotuksia, kun ihmiset lauantaina tulevat käymään haudoilla. Haravaa on käytetty säästelemättä.
—Omaisten tehtävä sen sijaan on korjata palaneet kynttilät ja kuihtuneet kukat pois haudoilta. Muuten ne jäävät kevääseen. Harakat ovat täällä pulskassa kunnossa, kun ne syövät kynttilöitä ja levittelevät hylsyjä ympäriinsä.
Roskat tulisi siivota talviaikaan myös seurakunnan hoitoon annetuilta haudoilta, sillä sopimus tarkoittaa vain kasvukauden hoitoa, keväästä syksyyn.
—Yleisesti ottaen Liedossa huolehditaan haudoista oikein kivasti. Ihmiset käyvät paljon haudalla ja muistavat vainajia. Aina on pari autoa parkissa tuossa, nyökkää Kurki.
Kynttilälyhtyjen lisäksi ekologisuuden voi hautausmaalla ottaa huomioon esimerkiksi suosimalla kimpuksi tai puukahvaan sidottuja suruvihkoja muovikahvaan tehdyn sijasta.
Haudalle voi myös istuttaa monivuotisia perennoja, jotka ovat ympäristöystävällisiä ja helppohoitoisia. Hauta on silloin kaunis, vaikka ei joka viikko ehtisikään käymään.

Viinamäkeen uurnahautausmaa

Liedossa kirkon hautausmaa on täynnä, eikä sieltä luovuteta tällä hetkellä uusia hautoja. Hautapaikkoja on tarjolla Keisvuoren hautausmaalla. Paikkoja luovutetaan ainoastaan kuolemantapauksen yhteydessä, eikä niitä voi lunastaa etukäteen.

Viinamäen tai virallisemmin Viinimäen hautausmaalle puuhataan parhaillaan uurnahautausmaata, sillä uurnahautapaikat alkavat loppua Keisvuoresta. Tällä hetkellä Liedon seurakunnassa noin puolet hautauksista on tuhkauksia.

Elina Lavonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä