Saraankuljetusyrittäjillä on nyt lyhyt horisontti

Härkätien Sairaankuljetus Oy:n yrittäjäveljekset Vesa ja Jorma Lehikoinen odottelevat ratkaisua ensihoitopalveluiden järjestämisestä. Heillä on sopimus tehtävien hoitamisesta vuoden loppuun saakka.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ostopalveluna hankittavan ensihoitopalvelun kilpailutus on keskeytetty, sillä saadut tarjoukset olivat liian kalliita ja ylittävät merkittävästi budjettiin varatut määrärahat. Asiasta päätti Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen johtokunta yksimielisesti kokouksessaan viime torstaina.

Sopimukset nykyisten palveluntuottajien kanssa päättyvät tämän vuoden loppuun. Ensihoitopalvelun 1.1.2014 alkavan kauden väliaikaisia järjestelyjä johtokunta käsittelee 4. marraskuuta pidettävässä kokouksessa.
Johtokunta hyväksyi toimitusjohtaja Päivi Luceniuksen päätösesityksen, jonka mukaan sairaanhoitopiirin ensihoidon palvelutasopäätös arvioidaan uudelleen mahdollisimman nopealla aikataululla. Tarvittavat muutosehdotukset annetaan sairaanhoitopiirin hallitukselle ja valtuustolle vuoden 2014 aikana.
Lietolainen sairaankuljetusyrittäjä Jorma Lehikoinen kummastelee korkeana pidettyä hintaa. Hänen tiedossaan on, että kilpailutuksen hintataso on suurin piirtein sama kuin Tampereen ympäristössä vuosi sitten ja myös muualla maassa.
—Yksityisellä puolella hinta on läpinäkyvä ja täsmällinen. Sairaanhoitopiiri antaa kuvan, että nimenomaan yksityinen sairaankuljetus on kallista. Julkisen puolen hinnat eivät ole tiedossa, mutta karkeasti voisi ajatella niiden olevan vuositasolla noin 100.000 euroa korkeammat per yksikkö verrattuna yksityiseen toimintaan, toteaa Lehikoinen.
—Sairaankuljetuksen hinta ei ole voinut tulla yllätyksenä. Eri asia on jos, budjetti on tehty tarkoituksella alimittaisena, hän lisää.

Kilpailutus vaikutti hyvältä

Tieto kilpailutuksen keskeyttämisestä kuultiin perjantaina iltapäivällä myös Härkätien Sairaankuljetus Oy:ssä, joka hoitaa ensihoidon ja sairaankuljetuksen tehtävät Liedon, Kosken, Marttilan ja Tarvasjoen kuntien alueella.

—Meillä on tämän vuoden loppuun sopimus tehtävien hoitamisesta. Olen aika ymmälläni tämän asian kanssa itsekin. Tosi kurja homma, että päätökset jatkosta menevät niin lähelle vuodenvaihdetta, toteaa Jorma Lehikoinen. Hän pyörittää kahden ambulanssin yritystä veljensä Vesa Lehikoisen kanssa.
Yrittäjien näkökulmasta kesken jäänyt ensihoidon kilpailutus oli järkevästi ja reilusti toteutettu.
—Siinä laatua painotettiin 40 prosenttia ja hintaa 60 prosenttia. Laatu tarkoittaa tässä kohtaa muun muassa ambulanssin henkilökunnan koulutusta. Meillä on tälläkin hetkellä aina kaksi hoitotason sairaanhoitajaa autossa, kertoo Jorma Lehikoinen.
Kilpailutuksessa Härkätien kuntien kanssa samaan alueeseen oli otettu mukaan Auran kunta. Ajatuksena oli, että nykyisin Liedosta käsin operoivista kahdesta ambulanssista toinen päivystäisi Marttilassa arkisin kello 8—16. Toimintavalmius olisi pysynyt jokseenkin nykyisellään.
Kilpailutuksen piti ratkaista ensihoidon järjestelyt seuraaviksi neljäksi tai viideksi vuodeksi.
—Väliaikaisratkaisustakaan ei ole mitään tietoa, eli emme voi suunnitella yrityksen toimintaa kuukautta pidemmälle. Toisen auton uusiminen olisi nyt tarpeen, mutta epätietoisuus tekee sen, että emme voi satsata mihinkään. Jonkinlainen päätös tässä asiassa olisi nyt saatava, päättää Lehikoinen.

Elina Lavonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä