Kerran partiolainen, aina partiolainen

Partiomuseo ja sen vahtolainen puuhamies Yrjö Nenonen kuuluvat yhteen. Nenonen oli juhlimassa 40-vuotiasta aikuisten partiokiltaa Heikkilän tilalla lauantaina.

Rusko

Mari Kokkonen

—En ole koskaan pitänyt ilmauksesta Olli Koskela.

Aikuisista partiolaisista koostuva Turun Pyhän Yrjänän kilta juhli lauantaina 40-vuotispäiväänsä Ruskolla. Aamupäivällä aloitettiin Ruskon kirkossa hartauksella ja haudoilla käynnillä, ja sitten siirryttiin Heikkilän tilalle juhlimaan. Turun Metsänkävijöiden riveistä koottu soittokunta ruskolaisen Heikki "Puni" Veistisen johdolla johdatteli juhlan tunnelman kohdilleen heti alkuun.
Heikkilän tilan valinta juhlapaikaksi ei ole yllätys, kun tietää tilan emännän Johanna Suokiven taustan.
—Olen itse liittynyt partioon seitsemänvuotiaana Littoisten Pirtapiikoihin. Nyt vanhoilla päivillä olen taas aktivoitunut, Suokivi kertoo.

Aikuisia partiolaisia tarvitaan

Aikuisista partiolaisista on pula. Tarvetta olisi, sillä lasten ja nuorten lippukunnat tarvitsevat avustavaa väkeä. Taloudellisen tukemisen lisäksi tarvitaan muutakin apua.

—Aikuisia tarvitaan esimerkiksi tarjoamaan autonsa käyttöön, toteuttamaan tilaisuuksia ja järjestämään myyjäisiä. Kuntien ja seurakuntien rahat ovat vähissä, ja meidän oma hankittava varoja omatoimisesti, Koskela perustelee.
Aikuiset partiolaiset tapaavat myös toisiaan vapaamuotoisesti.
—Esimerkiksi Maunun partion aikuiset menevät marraskuun puolivälissä kodalle paistamaan makkaraa, Suokivi kertoo.

Partio kasvattaa

Partion päämääränä on kasvatus, ja sen välineenä ryhmätyö luonnossa.

—Partiolainen on tavallinen, toisen huomioon ottava ihminen. Hän toteuttaa luonnollista palveluideaa. Partiossa opitaan itse tekemällä ja ryhmässä toimimalla, Koskela tiivistää.
Eräs tärkeimmistä kasvatusmetodeista on leirien pitäminen.
—Leireillä asutaan yhdessä ja toimitaan yhdessä. Retkillä saa rauhassa epäonnistua, kun äiti ei ole näkemässä, ja siellä myös mitataan, kestääkö kantti. Nuorille annetaan sopivasti vastuuta, mutta taustatuki on aina olemassa.

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä