Seurakuntatalo katoaa maisemasta

Liedon seurakunnan talouspäällikkö Markku Ilonen (vas.) valvoo Pöytyän Rakennus Oy:n purku- ja rakennustyömaata. Lietolainen työmaapäällikkö Sampo Karasvirta muistaa itsekin juosseensa seurakuntatalon ja pappilan pihoissa pikkupoikana, nyt Karasvirta vastaa seurakuntatalon korvaamisesta uudella.

11.8.2018 Ihan kohta Liedon vanhasta seurakuntatalosta on jäljellä vain muistot. Niitä sitten riittääkin.

Liedon vanha, 1950-luvulla rakennettu seurakuntatalo on ollut parisen vuotta tyhjillään. Talossa todetut sisäilmaongelmat olivat mittaluokaltaan sellaisia, että seurakunta päätyi talon purkuun ja päätti rakentaa samalla paikalle uuden toimitalon. Kesän aikana seurakuntatalon tontille on rakennettu muutaman kymmenen neliömetrin huoltorakennusta. Huoltokoppiin on sijoitettu uuden seurakuntatalon ja nuortentalon lämmönvaihtimet, kiinteistö kun lämpeää kaukolämmöllä ja sen vaatima talotekniikka on tähän asti hyrissyt vanhan seurakuntatalon kellarissa. Samaa reittiä kulkevat myös uudempien rakennusten vedet ja sähköt.
—Lämmönvaihtimet ovat uudessa rakennuksessa jo sisällä, sähkökeskus odottaa asentajaansa. Tällä viikolla saadaan kaukolämmöt, sähköt ja vedet kytkettyä kulkemaan uutta reittiä, uusi tekniikka saadaan käyttöön syyskuun aikana ja sen jälkeen voimme purkaa loputkin vanhasta seurakuntatalosta pois, kertoo Pöytyän Rakennus Oy:n työmaapäällikkö Sampo Karasvirta.
Taustalla kaivinkone lajittelee vanhaa kappalaisen asuntoa pinoihin: puutavara polttoon, tiilet ja betoni murskattavaksi,eristevillat ja muu ongelmallinen tavara loppusijoitukseen. Asbestit on talosta purettu jo aiemmin pois asianmukaisesti.
—Eniten sitä oli lattioissa. Vanha lattiamatto oli kiinni asbestipitoisella liimalla, ja maton päälle oli aikanaan laitettu tasoite ja laatta. Siinä riitti hommaa, mutta työ oli etukäteen asbestikartoituksessa todettu tarpeelliseksi, joten siihen oltiin varauduttu.

Valmista vajaan vuoden päästä

Seurakunnan puolelta projektia valvoo talouspäällikkö Markku Ilonen. Hänen lisäkseen työmaakokouksiin seurakunnan puolelta osallistuvat Pertti Tenhunen ja Ilkka Jokioinen. Ilonen kiittelee töiden edenneen aikataulussa ja suunnitelmien mukaan.
—Huomaa, että nyt ovat ammattilaiset asialla. Paljonhan he käyttävät alihankkijoita, mutta pääurakoitsija on valvonut töitä asiallisesti. Varsinaisen työmaavalvonnan hoitaa A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy.
Seurakunta on surutyönsä talon kohtalon kanssa tehnyt. Projektin alku viivästyi kaava-asioissa ilmenneiden mutkien vuoksi. Seurakuntatalo oli merkitty yleiskaavassa epähuomiossa suojeltavaksi, vaikka asemakaavassa suojelu koski vain vanhaa pappilaa.
—Kunta hoiti kaavamuutoksen asiallisesti ja ripeästi. Projektin eteneminen on selvästi heidänkin intressinsä, Ilonen toteaa.
Kun tontilla pyörii 20-tonninen kaivinkone, pitää seurakunnan tilaisuudet ottaa huomioon eri tavalla kuin tavallisella purkutyömaalla. Uusi seurakuntatalo on aktiivisessa käytössä ja tilaisuudet usein sen luontoisia, ettei ylimääräistä melua tai tärinää kaivata.
—Me ajoitamme tiettyjä työvaiheita niin, etteivät tilaisuudet häiriinny. Aina on jotain sellaista, mitä voidaan muutaman tunnin ajan tehdä hiljaakin, Sampo Karasvirta sanoo.
Ilonenkin painottaa, että seurakuntalaisen ei tarvitse koko urakkaa ajatella.
—Paalutus on toki paha. Paalut ovat 30-metrisiä, mutta osa niistä menee kyllä maahan ihan työntämällä, Karasvirta kertoo.
Uudisrakennuksen perustustyöt alkavat saman tien, kun vanhasta on päästy eroon. Karasvirta uskoo, että tämän vuoden puolella saadaan vesikatto paikoilleen. Uusi rakennus on puurunkoinen ja tiilivuorattu. Sen suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota käyttäjien turvallisuuteen ja sisäilmaan sekä vähäpäästöisiin materiaaleihin. Samasta syystä talo on valmistuttuaan tyhjillään kuukauden päivät.
—Luovutus on ensi vuoden elokuussa, mutta muuttamaan päästään vähän myöhemmin. Odottelemme kaikessa rauhassa maalihöyryjen haihtumista, Markku Ilonen päättää.

Matti Lehtonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä