Tuk tukin kyydissä kelpaa matkustaa

Viime viikko päättyi tansanialaisiin täyden kuun bileisiin. Tanssittiin rantavedessä ja seurattiin rantaan nousseita rapuja. Uusi viikko alkoi sateisena. Sade ei tunnu täällä pahalta eikä se kestä täällä kuin hetken, ja aurinko palaa aina kuivattamaan sateen jäljet.

Täällä kuljetaan paljon tuk tukilla eli mopoautolla. Kyseessä on hieman erilainen mopoauto kuin meillä Suomessa on nyt muotia. Siihen mahtuu kolme kyytiin kuskin lisäksi. Ei tietoakaan turvavöistä tai taksamittareista. Se on kyllä kätevä, kun sillä pääsee ruuhkassakin hiukan kapeampia reittejä, mutta sitäkin herkemmin tuntee kropassaan jokaisen töyssyn ja altistuu ohiajavien autojen pakokaasulle.
Vierailin keskiviikkona hyvin köyhässä orpokodissa. Opetin lapsille matematiikkaa. Lapset olivat aivan innoissaan. Heille se on onnen päivä, kun orpokodille tulee vierailijoita. Silloin he saavat enemmän huomiota, koska ”opettajia” on niin paljon. Silloin oppiminenkin huvittaa. Ja varsinkin kun hyvin tehdyistä tehtävistä saa palkinnoksi tarran. Tarra on näille apsille viikon kohokohta.
Täällä vapaaehtoisten talolla asustelee nyt joukko nuoria tanskalaisia, jotka viettävät aikansa keskenään puhuen tanskaa. Heille tämä tuntuu olevan lähinnä loma kavereiden kesken. Minulle tämä on aivan erilainen kokemus, koska olen reissussa yksin ja uusiin ihmisiin tutustuminen on reissuni kohokohta. Tällaisessa tilanteessa ystävystyy viikossakin jo niin paljon, että jonkun lähteminen tuntuu haikealta. Nämä ihmiset jättävät jälkeensä vain tunteen, että ehkä jonain päivänä vielä tavataan.
Tänään vietin päiväni paikallisen pojan kanssa. Hän esitteli minulle oman kylänsä ja yhden huoneen asuntonsa. Hänen naapurinsa opetti minut nyrkkipyykkäämään afrikkalaiseen tapaan. Se vasta oli kokemus. Jännittävintä oli se, että yhteistä kieltä ei ollut, vaan minua opetettiin kirjaimellisesti kädestä pitäen. Ja puhdasta tuli. Ainakin osaan tulevaisuudessa pahan paikan tullen pitää vaatteeni puhtaana ilman pesukonetta. Afrikka opettaa.

Suvi

Ps. Läheiseltä hedelmäkojulta ostetut mangot maistuvat mielettömiltä!

Suvi Torikka on lietolainen kulttuurituotannojn opiskelija, joka on työharjoittelussa Tansaniassa.