Mielenkiintoista kirjoittaa kolumni. Tosin piti kyllä käydä hiukan googlettamassa, mitä tuo tarkalleen ottaen tarkoittaa. Mielenkiintoisemmaksi meni koska nyt minä, jolla on lähestulkoon aina mielipide asiaan kun asiaan saan sen ihan kirjoittaa jokaiselle luettavaksi. Aihe valinta tietysti tuottaa ongelmia koska, kuten sanottua mielipiteitä löytyy.

Ajattelin sitten kuitenkin kirjoittaa nuorista. Nämä kun sattuvat olemaan aika lähellä sydäntäni. Ihan siis oman perheen näkökulmasta, työpaikan näkökulmasta ja miksei myös veronmaksajana. Olen viime aikoina joutunut useasti tekemisiin erilaisten viranomaisten kanssa, joista entinen työkkäri on aika mielenkiintoinen. Hirvittävä parannus on tapahtunut vuosien saatossa asiakaspalvelussa ja asioinnin sujuvuudessa. Nyt siellä on ihmisiä, joilla on kasvot. Voin ottaa yhteyttä sähköpostilla, ja sieltä he vastaavat ja kertovat pyyteettömästi kysymyksiini vastauksia. Totta toinen puoli.

Ihmettelen kyllä, miten voi olla mahdollista, että samassa asiassa on erilainen ohjeistus riippuen siitä, minkä alueen työkkäristä on kyse? Toiselle kelpaa palkkatuella työllistetyn nuoren kohdalla määräaikainen työsopimus, ja toinen vaatii vakituista työsopimusta. Toinen haluaa erillisen lausekkeen työsopimukseen, jossa nuorella on mahdollisuus vaihtaa työpaikkaa, jos saa toisaalta pidempikestoisen työpaikan, ja toinen ei edes huomaa, että tuo lauseke puuttuu. Yhdelle myönnetään palkkatuki 4 kuukaudeksi ja toiselle 10 kk:ksi. Miten tässä voi tavallinen ihminen pärjätä?

Meillä on mahdollisuus työllistää nuoria, ja otamme heitä kovin mielellämme töihin. Nyt joku tietysti ajattelee, että kun palkkatuki päättyy, otamme uuden ja pistämme vanhan pois. Valitettavasti näin ei ole, vaan meiltä on tarkoitus seuraavaksi lähteä pois vain eläkkeelle. Siis jos molemmat osapuolet haluavat työsuhdetta ylläpitää. Pitäisi siis nuoria palkata ja tukea heitä työllistymisessä, jotta meillekin olisi joskus eläkkeen maksajat, mutta kun byrokratia on niin epäselvää, niin miten tässä oikein pitäisi toimia?

Olen silti erittäin tyytyväinen, että olemme saaneet huippuluokan suomalaisia työntekijöitä laajentuvaan työyhteisöömme ja omalta osaltamme olemme putsanneet muutaman nuoren pois työkkärin kirjoilta.

Johanna Suokivi
Emäntä Ruskolta.