Vesiyhtiön liittymismaksuja nostetaan lähivuosina

11.10.2018 Kunnallisen vesiyhtiö Liedon Veden liittymismaksuja aiotaan nostaa rajusti. Uusien liittymismaksuhintojen on tarkoitus kattaa Liedon Veden investoinnit. Nykyisellään liittymismaksut ovat palautuskelpoisia, niistä ei peritä voimassa olevaa arvonlisäveroa ja laskutettava summa ei kata edes uusien kaava-alueiden rakentamiskustannuksia.

Lue lisää...

Lieto on mukana Vuoden kirjastokunta -finaalissa

11.10.2018 Kunnalle ja sen kirjastotoiminnalle myönnettävä Vuoden kirjastokunta -palkinto jaetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Kuntaliiton järjestämän kilpailun voittoa tavoitteli 56 kuntaa, joista finaalin valittiin viisi hakijaa.

Lue lisää...

Katso uusimmat
urheilu-uutiset!

Urheilutuloksia

 

Vielä on aikaa harjoitella varovaisuutta

on .

Koulut alkavat ensi viikolla, joten vielä on muutama päivä aikaa varautua sekä koulumatkan kulkemiseen että autoilijoilla varovaisuuden opettelemiseen taajamissa ja erityisesti koulujen läheisyydessä.

Lounais-Suomen polisi on mukana turvaamassa ensimmäisten päivien koulutietä, mutta — kuten yleisesti on tiedossa — poliiseja ei joka nurkalle riitä. Päävastuu koulumatkojen turvaamisessa on siten aina kaikilla aikuisilla. Vaikka lapsi olisi miten fiksu tahansa, hän on usein kokematon liikenteessä.
Alakoululaisen lapsen on vaikea hahmottaa liikennettä, ajoneuvojen nopeuksia ja myös kaikkia sääntöjä. Lapselta puuttuu kokemus olla omatoimisuuteen liikenteessä. Ensin viedään rintarepussa, sitten rattaissa ja turvakaukalossa, ja useimmiten senkin jälkeen autolla, joten tuntuma liikenteeseen on vielä ohut.
Koulun alkamisen aikoihin lapsella on niin paljon kaikkea ajateltavaa, että liikenteen seuraaminen saattaa jäädä toiselle tai kolmannelle sijalle. Sen vuoksi aikuisten on välttämätöntä varautua tilanteisiin eli käyttää isoa tarkkuutta ja pientä nopeutta.
Jos oma alakoululainen on menossa ensimmäiselle luokalle, vanhempien on hyvä käydä koulumatka jalkaisin läpi moneen kertaan, jotta vasemmalle ja oikealle katsomisesta tulee tapa. Jos koulumatkalla on suojateitä tai liikennevaloja, niiden opettelu on myös välttämätöntä. Lasta ei saa kuitenkaan pelotella liikenteellä, koska ahdistus saattaa vain lisätä virhearvioita. Lasten liikennelaulun syyllistävä asenne "ei saa huolta äidille tuottaa tuhmilla tempuillaan" sopii paremminkin mopoikäisten kuultavaksi tai sitten niiden jo melkein isojen, jotka haluavat keulia polkupyörillä ajotiellä.
Liikenne on yhteispeliä. Myös sillä tavalla, että liikennesääntöjen suomista oikeuksistakin voi joustaa, jos niiden jääräpäinen noudattaminen tuo vaaratilanteita.

Rauli Ala-Karvia

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä

Näköislehti

Voit lukea Turun Tienoota myös digitaalisena näköisversiona!

Lue mielenkiintoisia paikallisia blogikirjoituksia!
 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!

 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!

 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!