Vesiyhtiön liittymismaksuja nostetaan lähivuosina

11.10.2018 Kunnallisen vesiyhtiö Liedon Veden liittymismaksuja aiotaan nostaa rajusti. Uusien liittymismaksuhintojen on tarkoitus kattaa Liedon Veden investoinnit. Nykyisellään liittymismaksut ovat palautuskelpoisia, niistä ei peritä voimassa olevaa arvonlisäveroa ja laskutettava summa ei kata edes uusien kaava-alueiden rakentamiskustannuksia.

Lue lisää...

Lieto on mukana Vuoden kirjastokunta -finaalissa

11.10.2018 Kunnalle ja sen kirjastotoiminnalle myönnettävä Vuoden kirjastokunta -palkinto jaetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Kuntaliiton järjestämän kilpailun voittoa tavoitteli 56 kuntaa, joista finaalin valittiin viisi hakijaa.

Lue lisää...

Katso uusimmat
urheilu-uutiset!

Urheilutuloksia

 

Kello ja kalenteri tulleet politiikkaan

on .

Suomi käyttää arvovaltaansa saadakseen purettua kesä- ja normaaliajan vuorottelun. Suomi ehdottaa, että kesäajasta luovuttaisiin. Ihan yksin ei Suomi voi tuota päätöstä tehdä, vaan kysymys on EU:n laajuinen. Kesäajan protestoimisesta on tullut jonkinlainen tapa, hieman samansuuntainen kuin pakollisen ruotsinkielen opetuksen vastustamisesta.

Suomessahan kesällä riittää valoisia iltoja ilman kellon viisareiden veivaamista, mutta Keski- ja Etelä-Euroopassa kesäajan ansiosta valoisat terassikelit ja puutarhoissa puuhastelut voivat jatkua iltamyöhään ennen kuin pimeys humpsahtaa maiseman ylle.
Suomi perustelee yhden ajan politiikkansa terveyssyillä. Vuorokausirytmi kun menee sekaisin kaksi kertaa vuodessa. Sen verran mukana muussa maailmassa aika iso porukka suomalaisia on, että hirveästi ei tunnu haittaavan, jos pääsee matkustamaan useammankin aikavyöhykkeen taakse ja takaisin. Entä ne kesäajan muut terveydelliset syyt? Tiedetään tapauksia, joissa viisareitten kääntäjä on tippunut rahilta permantoon ja halvaantunut. Tätäkö nyt pitäisi estää?
Kesä-ja normaaliajan vaihtelua vastustettiin aiemmin sillä, että lehmien maidontuotanto sekoaa, kun utareet eivät heru tarpeeksi kesäaikaan siirryttäessä ja niitä pakottaa normaaliaikaan siirtyessä, jos lypsyaika katsotaan aina kellosta. Ihan joka talossa ei enää lehmiä ole, joten ongelmatiheys on sekin helpottanut.
Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska (kesk.) esitti eilen, että koulujen kesälomia olisi siirrettävä, ja lisäksi tarvittaisiin pitempi vappuloma. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on käynnistänyt selvityksen koulujen kesälomien siirron taloudellisista vaikutuksista matkailuelinkeinolle. Jos syys-, joulu-, talvi- ja vappuloma olisivat pitkiä, ehtisi hyvin piipahtaa vaikka Vietnamissa taikka Goalla.
Sellaistakin on esitetty, että ainakin yläkoululaisten koulupäivä alkaisi vasta aamupäivällä kymmenen huitteissa, koska nuoria väsyttää aamuisin. Vastaavasti tietysti koulut jatkuisivat nykyistä pitempään, jolloin taas harrastusten ajat siirtyisivät lähemmäksi puoltayötä. Harrastuksiin lapsiaan kuljettavat aikuisetkaan eivät pääsisi Kymmenen uutisten jälkeen nukkumaan. Mutta monikos niin tekee?

Rauli Ala-Karvia

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä

Näköislehti

Voit lukea Turun Tienoota myös digitaalisena näköisversiona!

Lue mielenkiintoisia paikallisia blogikirjoituksia!
 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!

 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!

 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!