Lautakunta päättää nuorten oleskelupaikasta tänään

16.11.2017 Ruskon hyvinvointilautakunnan on määrä tänään päättää nuorten oleskelupaikan perustamisesta.

Lue lisää...

Tuulissuosta tulee Avanti 2

16.11.2017 Turun kehätien eli Ohikulkutien pohjoispuolisten teollisuusalueiden nimistöä yhtenäistetään. Nykyisellään alueet tunnetaan Avantina, Länsi-Avantina, Tuulissuona ja Pohjois-Tuulissuona. Jatkossa nimistö yksinkertaistuu, ja tuloksena ovat Avantit 1, 2, 3 ja 4.

Lue lisää...

Katso uusimmat
urheilu-uutiset!

Urheilutuloksia

 

Hävikkiviikko opettaa arvostamaan ruokaa

on .

Nälkäpäivän tuntumassa tuntuu hirveältä ajatella, että kaikkiaan maailman ruoasta 25—30 prosenttia päätyy roskiin. Osa ruoasta jää maahan, osa matkalle, osa myymättä kauppaan tai ravintolaan, mutta myös kotitalouksia voi osoittaa sormella. Kuusi prosenttia ostetusta ruoasta päätyy syömäkelpoisena roskiin,  samoin joka kymmenes vihannes tai hedelmä.

Parhaillaan vietettävän Hävikkiviikon sanoma puhuu karua kieltä: jokainen meistä heittää vuodessa ruokaa roskiin keskimäärin 20—25 kiloa, noin 130 euron arvosta.
Kauppa on herännyt hävikin ongelmaan omassa toiminnassaan. On parempi myydä halvemmalla kuin heittää menemään ja maksaa vielä jätteenkäsittelykulut. Turun Osuuskaupan ruokakaupoissa on maanantaista lähtien saanut vanhenemisuhan alla olevista tuotteista kaupan viimeisinä aukiolotunteina 60 prosentin alennuksen.
Viimeisten tuntien alennusmyynti on tarkalle kuluttajalle mieluinen uutinen, mutta sellaiselle, joka ei erityisesti suunnittele ostoksiaan ja aterioiden valmistusta, kyse saattaa olla vain hävikin siirtymisestä kaupasta kotiin.
Vuonna 2016 Turun Osuuskaupan ruokahävikki oli keskimäärin 1,8 prosenttia myynnistä. Hävikistä noin 45 prosenttia on kasviksia, 20 prosenttia leipää ja 15 prosenttia maitotaloustuotteita.
Myös Lidl Suomi on tehostanut toimia ruokahävikin torjumiseksi, minkä ansiosta hävikin osuus pieneni vuodessa yli 10 prosenttia. Tulokseen vaikuttavat sopivat tilausmäärät, tavaran nopea kierto ja oikea-aikaiset alennukset. Kysymys on bisneksestä, joten ruokahävikin torjunta on kaupalle ekologinen ja taloudellinen kysymys.
Kukin kuluttaja voi omin toimin pienentää hävikkiä. Kuivahtamassa olevat leivät voi kuivattaa aktiivisesti koirien makupaloiksi, samoin kotikoirat mielellään syövät kotiruokien tähteet. Salaattipaketin rippeitä ei kannata pannaa jätesäiliöön, koska jonkinlaisen hyödyn niistä saa kompostissa. Ja jos ei muuta keväällä keksi, voi vihanneslaatikkoon unohtuneet itäneet perunat istuttaa itse kasvatetun varhaisperunan toivossa multaämpäreihin jo viimeisten lumien aikaan.

Rauli Ala-Karvia

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä

Näköislehti

Voit lukea Turun Tienoota myös digitaalisena näköisversiona!

Lue mielenkiintoisia paikallisia blogikirjoituksia!
 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!

 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!

 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!