Tuomiokapituli käveli yhteisen kirkovaltuuston yli ja ehdottaa seurakuntaliitoksia

14.12.2017 Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli on antanut oman lausuntonsa Turun ja Kaarinan seurakuntarakenteesta. Tuomiokapituli esittää viittä suomenkielistä seurakuntaa: Kaarinan seurakunta, Maarian seurakunta, Turun Mikaelinseurakunta, Turun Katariinanseurakunta ja Turun tuomiokirkkoseurakunta.

Lue lisää...

Lähteenmäki jatkaa Valion hallituksessa

14.12.2017 Ruskolainen maanviljelijä Sauli Lähteenmäki jatkaa Valion hallituksessa myös ensi vuonna.

Lue lisää...

Katso uusimmat
urheilu-uutiset!

Urheilutuloksia

 

Alkoholin suosio nuorten joukossa on alamäessä

on .

Vaikka nuoret eivät joukolla ryntää raittiusyhdistyksiin, viime vuosina alkoholin suosio nuorten keskuudessa on hiipunut. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaiseman Nuorten päihteiden käyttö Suomessa 1995— 2015 -tutkimuksen mukaan vuonna 2007 noin puolet 15—16-vuotiaista nuorista oli ollut humalassa joskus elämänsä aikana, vuonna 2015 vastaava osuus oli 37 prosentti. Muutosta selitetään sillä, että nuoret kokevat omasta hyvinvoinnista huolehtimisen tärkeänä. Juominen eikä varsinkaan humaltuminen ole viisasta, koska päihtynyt mokaa ja joku voi käyttää humalaisen tilaa hyväkseen ja ottaa esimerkiksi videoita nettiin ladattavaksi.

Nuorissa vähemmistö juo sitten enemmistönkin edestä. Lisäksi nuorissakin on sekakäyttäjiä, jotka alkoholin lisäksi käyttävät muita huumaavia aineita.
Kynnys käyttää kannabista on madaltunut vuosi vuodelta. Sitä pidetään turvallisena huumeena, koska se ei lihota, se ei sanottavasti haise, ja sen kuljettaminen ja kätkeminen kotiin on paljon yksinkertaisempaa kuin olutsalkun.
Research Insight Finland Oy:n tekemässä verkkotutkimuksessa 15—25-vuotiaiden suomalaisnuorten mielestä kannabiksen kokeilu on arkipäiväistä, ja on tavallista, että sitä kokeillaan ainakin kerran. Kannabista ei pidetä huumausaineena, sillä jopa 79 prosenttia kyselyyn vastanneista nuorista suhtautuu erittäin tai melko kielteisesti muiden huumausaineiden kuin kannabiksen säännölliseen käyttöön.
Lähes 40 prosenttia nuorista kokee ensimmäisen kannabiksen kokeilukerran melko tai erittäin myönteiseksi, ja kolmannes suhtautuu myös myönteisesti kannabiksen käyttöön silloin tällöin.
Kannabiksen käytöllä haetaan rentoutumista, mielihyvän tunnetta ja päihtymystä, mutta moni saa heti kielteisiä tuntemuksia eli pahoinvointia, passiivista käytöstä, uneliaisuutta ja masennusoireilua. Sen, joka pitää kannabista alkoholia "terveellisempänä" vaihtoehtona, kannattaa muistaa, että kannabiksen polttaminen lisää keuhkosyövän riskiä, koska kannabis sisältää huomattavasti enemmän tervaa kuin tupakka. Kannabiksen käyttö saattaa myös laukaista vakavampia mielenterveysongelmia, esimerkiksi skitsofreniaa.

Rauli Ala-Karvia

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä

Näköislehti

Voit lukea Turun Tienoota myös digitaalisena näköisversiona!

Lue mielenkiintoisia paikallisia blogikirjoituksia!
 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!

 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!

 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!