Kunnanhallitus tenttasi virkamiehiä miljoonaylityksestä

20.9.2018 Liedon sosiaali- ja terveyslautakunnan tarvitsema lisämiljoona menee valtuuston päätettäväksi. Kunnanhallitus käsitteli asiaa, ja tenttasi ylityksen syitä sotepalveluiden pomoilta Tarja Miikkulaiselta, Juha Aallolta ja Ulrika Lundbergiltä.

Lue lisää...

Liedossa seurakuntavaaliin lähtee 67 ehdokasta

20.9.2018 Liedon seurakunnassa on 67 seurakuntavaaliehdokasta eli kahdeksan vähemmän kuin edellisvaaleissa neljä vuotta sitten. Liedon seurakunnassa vaaleilla valitaan 27 jäsentä kirkkovaltuustoon toimikaudeksi 2019—2022.

Lue lisää...

Katso uusimmat
urheilu-uutiset!

Urheilutuloksia

 

Alkoholin suosio nuorten joukossa on alamäessä

on .

Vaikka nuoret eivät joukolla ryntää raittiusyhdistyksiin, viime vuosina alkoholin suosio nuorten keskuudessa on hiipunut. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaiseman Nuorten päihteiden käyttö Suomessa 1995— 2015 -tutkimuksen mukaan vuonna 2007 noin puolet 15—16-vuotiaista nuorista oli ollut humalassa joskus elämänsä aikana, vuonna 2015 vastaava osuus oli 37 prosentti. Muutosta selitetään sillä, että nuoret kokevat omasta hyvinvoinnista huolehtimisen tärkeänä. Juominen eikä varsinkaan humaltuminen ole viisasta, koska päihtynyt mokaa ja joku voi käyttää humalaisen tilaa hyväkseen ja ottaa esimerkiksi videoita nettiin ladattavaksi.

Nuorissa vähemmistö juo sitten enemmistönkin edestä. Lisäksi nuorissakin on sekakäyttäjiä, jotka alkoholin lisäksi käyttävät muita huumaavia aineita.
Kynnys käyttää kannabista on madaltunut vuosi vuodelta. Sitä pidetään turvallisena huumeena, koska se ei lihota, se ei sanottavasti haise, ja sen kuljettaminen ja kätkeminen kotiin on paljon yksinkertaisempaa kuin olutsalkun.
Research Insight Finland Oy:n tekemässä verkkotutkimuksessa 15—25-vuotiaiden suomalaisnuorten mielestä kannabiksen kokeilu on arkipäiväistä, ja on tavallista, että sitä kokeillaan ainakin kerran. Kannabista ei pidetä huumausaineena, sillä jopa 79 prosenttia kyselyyn vastanneista nuorista suhtautuu erittäin tai melko kielteisesti muiden huumausaineiden kuin kannabiksen säännölliseen käyttöön.
Lähes 40 prosenttia nuorista kokee ensimmäisen kannabiksen kokeilukerran melko tai erittäin myönteiseksi, ja kolmannes suhtautuu myös myönteisesti kannabiksen käyttöön silloin tällöin.
Kannabiksen käytöllä haetaan rentoutumista, mielihyvän tunnetta ja päihtymystä, mutta moni saa heti kielteisiä tuntemuksia eli pahoinvointia, passiivista käytöstä, uneliaisuutta ja masennusoireilua. Sen, joka pitää kannabista alkoholia "terveellisempänä" vaihtoehtona, kannattaa muistaa, että kannabiksen polttaminen lisää keuhkosyövän riskiä, koska kannabis sisältää huomattavasti enemmän tervaa kuin tupakka. Kannabiksen käyttö saattaa myös laukaista vakavampia mielenterveysongelmia, esimerkiksi skitsofreniaa.

Rauli Ala-Karvia

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä

Näköislehti

Voit lukea Turun Tienoota myös digitaalisena näköisversiona!

Lue mielenkiintoisia paikallisia blogikirjoituksia!
 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!

 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!

 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!